Par Satori Alfa
Par produktu
Pētījumi
Interesanti
Atsauksmes
Kur iegādāties?
Kontakti

Edita Romāne

Dr. pharm., Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes docente

Smiltsērkšķa krāšņākais laiks ir rudens, kad tā zarus kā aplipuši biezi klāj dzeltenoranži sulīgi augļi, un nemaz negribas ticēt, ka tas nav Latvijas savvaļas floras augs. Tā tas ir – nav, taču smiltsērkšķis pie mums jūtas kā mājās. Ne visos gadījumos, kā, piemēram, ar briesmoni latvāni, mums par to prieks, bet smiltsērkšķis patiešām ir kā dāvana, jo tam piemīt daudzas vērtīgas īpašības.

Savvaļā tā lielākās audzes ir atsevišķās Āzijas vietās, tostarp Sibīrijā, tāpēc tas ir plaši lietots Sibīrijas tautu un Tibetas medicīnā. Tibetas lamas smiltsērkšķi uzskatīja par vienu no vērtīgākiem ārstniecības līdzekļiem. Raugoties no mūsdienās uzkrāto zināšanu par smiltsērkšķi kopuma, droši var teikt, ka tā brīnumaino īpašību apraksti nebūt nav pārspīlēti. Piemēram, smiltsērkšķa augļi ir produkts, kuram tā īpašību grupā grūti atrast līdzvērtīgu gan starp pārtikas produktiem, gan drogām, kas ir izejmateriāls zāļu preparātu gatavošanai.

Smiltsērkšķa augļi ir daudzu bioloģiski aktīvu vielu – karotinoīdu, C vitamīna, E vitamīna, K vitamīna, vairāku B grupas vitamīnu, F vitamīna jeb neaizstājamo nepiesātināto taukskābju koncentrāts.

Karotinoīdu vienu daļu sastāda karotīni – no tiem cilvēka organismā veidojas A vitamīns. Karotīnus, tāpat kā A vitamīnu, organisms spēj uzņemt tikai taukos izšķīdušus, tāpēc, piemēram, burkāni jāēd gatavoti eļļā, sviestā vai ar krējumu. Smiltsērkšķa augļos karotinoīdi jau ir eļļas sastāvā. Augļu mīkstumā tās ir līdz 8%, bet kauliņos – līdz 13%.

Būtiski nozīmīgi, ka smiltsērkšķa augļos un to pārstrādes produktos ir ne tikai daudz C vitamīna, bet atšķirībā no savvaļas rožu (mežrozīšu) augļiem un upenēm, tas labi saglabājas.

Salīdzinot E vitamīna daudzumu savvaļā un dārzā vāktos augļos, vairāk nekā smiltsērkšķa augļos tā ir tikai lācenēs. Savukārt K vitamīna smiltsērkšķa augļos ir pat 2 – 3 reizes vairāk nekā citos kultūraugos. 

Ar F vitamīnu mēdz apzīmēt to nepiesātināto taukskābju, kuru trūkums organismā izraisa veselības traucējumus, summu. Sākotnēji šīm taukskābēm piedēvēja vitamīnu darbību un nosauca par F vitamīnu.  

 Mūsdienās tās sauc par neaizstājamām  taukskābēm, jo organismā tās nesintezējas vai sintezētas nepietiekamā daudzumā, tādēļ jāuzņem ar pārtiku. Līdz ar to šīs taukskābes ir neaizstājamas uzturvielas, jo no tām organismā veidojas pārējās organisma normālai vielmaiņai būtiskās taukskābes un to metabolīti, kas piedalās ļoti daudzu organismam svarīgu funkciju uzturēšanā un regulēšanā.

Šis uzskaitījums apliecina, ka smiltsērkšķa sulai ir izcila uzturvērtība kā dabiskam multivitamīnu un neaizstājamo taukskābju avotam organisma nodrošināšanai ar tam būtiski nepieciešamām uzturvielām. Iekļaujot smiltsērkšķa sulu ikdienas diētā, tā organismu spēcinās. Sava dabiski bagātīgā sastāva dēļ tā jo īpaši vērtīga cilvēkiem, kuru darba vide nav veselībai labvēlīga (karstums, aukstums, mitrums, ķimikālijas, jonizējošs starojums, spriedze, fiziska pārpūle); slimības nomocītiem cilvēkiem – ātrākai atlabšanai. Kaitīgu ieradumu varā esošiem cilvēkiem, piemēram, smēķētājiem, kam nepieciešama lielāka C vitamīna ikdienas deva, alkohola cienītājiem – kā palīglīdzeklis aknu toksisku bojājumu novēršanai, lai stimulētu aknu atindēšanu no alkohola.

Dalija Segliņa

LVAI vad. pētniece Dr.sc.ing.

Smiltsērkšķu augļi ar savu unikālo ķīmisko sastāvu kļūst arvien pieejamāki mūsdienu sabiedrībai. Laika gaitā tiek meklētas iespējas, kas var piedāvāt patērētājiem iedarbīgu, garšīgu un veselīgu produktu, saglabājot pēc iespējas vairāk smiltsērkšķos esošās bioloģiski aktīvās vielas.

Tieši dzērieni ir uzskatāmi par optimālo pārtikas produktu, kas izmantojams jebkura cilvēka ēdienkartē. SIA Satori Alfa smiltsērkšķu nektāra pārstrādes tehnoloģija ļauj to bagātināt ar nepiesātinātajām taukskābēm, kas atrodas smiltsērkšķu sēklu eļļā.

Smiltsērkšķu sēklu eļļa satur vairāk linol- un linolēnskābes, savukārt augļu mīkstuma eļļa – lielāku daudzumu palmitīn- un oleīnskābes. Tādēļ, dzerot nepasterizētu smiltsērkšķu nektāru, mēs uzņemam ievērojamu daudzumu funkcionāli aktīvo vielu, kas uzlabo veselību.

Smiltsērkšķu nektārs ir lieliska sastāvdaļa dažādu augļu un ogu kokteiļu gatavošanai. Sevišķi, ja to izmanto kopā ar saldiem banāniem, aromātiskām zemenēm un nedaudz apelsīna.

Rūpēsimies par savu veselību un baudīsim kopā šo dabas bagātības produktu!

Roberts Lācītis

Makrobiotikas speciālists

Smiltsērkšķu nektārs, ko izgatavo SIA Satori Alfa, ir dzīvs un pilnvērtīgs ikdienas uztura papildinātājs. No daudzu klientu atsauksmēm, kuri regulāri lieto šo dzērienu, varu secināt, ka tieši šis smiltsērkšķu nektārs palīdz attīrīt zarnu traktu no „miskastes”, līdz ar to uzlabojas imunitāte un paaugstinās gļotādu izturība. Dažu mēnešu laikā izteikti uzlabojas dzimumdzīves funkcijas, kā sievietēm tā arī vīriešiem. Ir jau tā; kad ir izdzerts, tad gribās vēl.

Paldies par veiksmīgu smiltsērkšķu ogu pārstrādes tehnoloģijas atklāšanu un pielietošanu veselībai tik piemērota produkta radīšanā!

Mārtiņš Rītiņš

Restorāna "Vincents" šefpavārs

Tagad Jūs uzzināsiet, kāpēc es izskatos tik jauns un no kurienes es ņemu savu spēku un enerģiju! 

Mēs ,latvieši, varam lepoties ar unikālo ogu - smiltsērkšķi, jo tā pieder mums, Latvijai, bet jāuzmanās no viltvāržiem, kuri nāk no Ķīnas. 

Šī oga ir uzskatāma kā viena no pasaules “super berry” – oga ar unikālu spēku! Sievietes dzer šo sulu skaistumam un karavīri spēkam. 
Smiltsērkšķu ogas ir pilnas ar vitamīnu C, pat 12 reizes vairāk nekā apelsīnam, kas nāk no Spānijas. 

Smiltsērkšķi nezaudē savu vērtību pat tad, kad ir sasaldēti, tāpēc es restorānā Vincents šo ogu izmantoju visu gadu. 

Copyright © 2010; Created by MB Studija. »